Baby | Gezondheid en welzijn (2024)

De jeugdgezondheidszorg houdt de gezondheid, groei en ontwikkeling van je baby samen met jou in de gaten. Hiervoor zijn er verschillende contactmomenten. De gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind staan in het digitaal dossier.

Tijdens de contactmomenten krijgt je kind de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Je ontvangt hierover meer informatie van het RIVM, waaronder een persoonlijk vaccinatiebewijs.

Veelgestelde vragen

Mijn baby heeft last van darmkrampjes, hoe kan ik helpen?

Zorg dat je baby rustig drinkt. Bij krampjes helpt het om contact te maken, daar worden baby's rustiger van. Je kunt de buik van je baby masseren. Of draag je baby in een draagdoek zodat er druk op het buikje komt. Ook kan het helpen je baby ergens op te laten zuigen, bijvoorbeeld op een speen of pink.

Wat moet ik doen als mijn baby koorts heeft?

Is je baby jonger dan 3 maanden en heeft het een temperatuur van 38 graden of hoger, bel dan altijd de huisarts. Bij kinderen ouder dan 3 maanden, kun je afwachten. Je baby wil waarschijnlijk dicht bij je zijn, ze zoeken troost. Het is verstandig om veel drinken aan te bieden, door je baby meer aan te leggen, of vaker een kleiner flesje kunstvoeding aan te bieden.

Als de koorts langer dan 5 dagen duurt, of je kind is suf, benauwd, grauw of ontroostbaar, bel dan ook de huisarts.

Mijn baby heeft vaak last van verstopping. Wat kan ik doen?

Als je borstvoeding geeft, kun je je baby wat meer laat drinken door vaker aan te leggen. Je baby krijgt dan meer vocht binnen zodat de poep zachter wordt. Ook is het belangrijk dat je zelf genoeg drinkt, minimaal 2 liter per dag, en gezond eet. Dat is nodig om voldoende borstvoeding aan te maken.

Als je flesvoeding geeft, kan het zijn dat je baby te weinig vocht binnenkrijgt doordat het slecht drinkt of omdat je te veel poeder oplost in te weinig water. Volg daarom nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking als je de fles klaarmaakt.Meer over voeding bij moeizame ontlasting bij kinderen van 0-1 jaar.

Wat is de hielprik?

De verloskundige komt tussen de 3e en 7e dag na de geboorte bij je langs voor de hielprik. Er worden dan een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kind. Een laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal zeldzame, erfelijke ziektes.

Is er binnen 7 dagen na de bevalling nog niemand voor de hielprik? Neem dan contact op met de jeugdgezondheidszorg via het nummer 088 254 23 84. Wij regelen dat er alsnog een verloskundige komt.

Het filmpje 'De hielprik bij ouders thuis' op de website van het RIVM laat zien hoe de hielprik precies gaat.

Waarom krijgt mijn baby een vaccinatie tegen het rotavirus?

Een infectie met het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan maag en darmen. Het komt vooral voor bij jonge kinderen. Zij kunnen ernstige uitdrogingsverschijnselen krijgen door hevige diarree en braken. De vaccinatie zorgt ervoor dat je baby minder ziek wordt.

Meer informatie over het rotavirus.

Waarom is het belangrijk mijn kind te laten inenten?

Als je kind een ernstige vorm van een kinderziekte krijgt, is er een risico op complicaties. Je kind kan daardoor in het ziekenhuis belanden, blijvende beperkingen krijgen of soms zelfs overlijden. Als veel kinderen zijn ingeënt, een vaccinatiegraad van 95%, treedt er 'groepsbescherming' op. Dat betekent dat jonge kinderen die (nog) niet gevaccineerd zijn, ook zijn beschermd.

Welke bijwerkingen kan mijn kind krijgen na een vaccinatie?

Je kind kan last krijgen van een pijnlijke arm of pijnlijk been, het kan koorts krijgen of hangerig zijn. Ernstige bijwerkingen van een vaccinatie zijn heel zeldzaam. Voor je kind zijn de bijwerkingen minder vervelend dan wanneer het de ziekte zou krijgen.

Ernstige bijwerkingen worden gemeld bij het bijwerkingencentrum LAREB.

Is het schadelijk voor mijn kind als iemand in de buurt rookt?

Ja, dat is schadelijk voor de gezondheid van je kind. Als iemand in de buurt van je kind rookt, ademt je kind die tabaksrook in. Dat noemen we meeroken (of passief roken). Vooral voor baby's en kinderen is dit schadelijk: zij zijn nog volop in de groei. Ze hebben dan meer kans op onder andere wiegendood (baby's en kleine kinderen), longontsteking, benauwdheid, astma, oorontsteking en rode en prikkelende ogen.

Wat moet ik doen als mijn kind is gebeten door een teek?

Als een teek je kind net heeft gebeten, lijkt het alsof er een klein, zwart puntje op de huid zit. Een teek zuigt bloed op. Hierdoor zwelt de teek op en na een paar dagen is het zo groot als een erwt.

  • Verwijder de teek zodra je hem ziet met een tekentang. Controleer of je alle delen van de teek hebt weggehaald. Dit doe je door de teek te bekijken: een zuigmond met aan weerszijden 2 tastdelen moeten aanwezig zijn.
  • Verwijder een teek liever niet met alcohol, jodium, olie of andere middelen.
  • Als je de teek hebt verwijderd, maak dan de huid schoon met bijvoorbeeld alcohol.
  • Als je denkt dat de teek niet helemaal weg is, maak dan bij voorkeur dezelfde dag nog een afspraak bij de huisarts.

Noteer de datum en de plek van de tekenbeet. Houd de plek 3 maanden lang in de gaten. Ga naar de huisarts als je een verkleuring van de huid ziet die steeds groter wordt, of als je kind klachten krijgt die op griep lijken.

Welke vaccinaties krijgt mijn baby en wanneer?

Je baby krijgt tot het 1 jaar oud is de volgende vaccinaties:

  • Vaccinatie tegen rotavirus.
    Deze vaccinatie is alleen voor baby's die geboren zijn vanaf 1 januari 2024. De 1e vaccinatie tegen het rotavirus krijgt je kind dan als het 6 tot 9 weken oud is. De 2e krijgt je kind bij ongeveer 3 maanden.
  • DKTP-Hib-HepB:
    Als de moeder is gevaccineerd tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap (de 22 wekenprik) krijgt je baby deze vaccinatie 3 keer. De 1e vaccinatie als het 3 maanden oud is, de 2e vaccinatie volgt bij 5 maanden en de 3e bij 12 maanden.
    Als de moeder niet is gevaccineerd tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap (de 22 wekenprik) krijgt je baby deze vaccinatie 4 keer. De 1e vaccinatie als het ongeveer 2 maanden oud is, de 2e vaccinatie volgt dan bij 3 maanden, de 3e bij 5 maanden en de 4e bij 12 maanden.
  • Pneumokokken
    Deze vaccinatie krijgt je baby 3 keer. De 1e als het 3 maanden oud is, de 2e keer bij 5 maanden en de 3e keer bij 12 maanden.
Baby | Gezondheid en welzijn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6152

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.