Kinderen en vaccinatie (2025)

Waarom vaccineren?

  • Het is belangrijk om jouw kind te vaccineren. Vaccinaties beschermen jouw kind, maar ook jouw gezin en de omgeving.
  • Infecties kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze op jonge leeftijd worden opgelopen. De antistoffen die de baby meekrijgen van de mama verdwijnen op 2 à 4 maand uit hun bloed.
  • Het Vlaams vaccinatieprogramma start op 8 weken en de vaccins zijn gericht tegen infecties die vooral bij jonge baby's levensgevaarlijk kunnen verlopen , zoals kinkhoest en hersenvliesontsteking. Om ze voldoende bescherming te geven is er meer dan 1 dosis nodig.
  • Griepvaccins en kinkhoestvaccins zijn veilig bij toediening tijdens de zwangerschap. De griep- en kinkhoestvaccinatieprogramma's tijdens de zwangerschap hebben bewezen dat ze de ziekte en de hospitalisaties bij zwangere vrouwen en jonge zuigelingen doen dalen of voorkomen.
  • Immuniteit na vaccinatie is minder risicovol dan immuniteit door natuurlijke infectie en in sommige gevallen kan de immuniteit door vaccinatie zelfs langduriger of sterker zijn dan na natuurlijke infectie.
  • Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft geen oorzakelijk verband aangetoond tussen mazelenvaccinatie en het ontwikkelen van autisme.
  • Kinderen met eczeem, astma of een allergie mogen op het aanbevolen tijdstip gevaccineerd worden. Allergische reacties op vaccins zijn uiterst zeldzaam en zelden ernstig. Als jouw kind allergisch is aan eieren of bepaalde antibiotica moet je bij vaccinatie de arts verwittigen zodat die de nodige voorzorgen kan nemen.

Aanbevolen vaccinatieschema

Kinderen en vaccinatie (1)
  1. Eerste leerjaar
  2. Vijfde leerjaar
  3. Derde jaar secundair onderwijs
  4. Het vaccin wordt gedeeltelijk terugbetaald en kost dan 11,80 euro per dosis (voor gewone verzekerden). Het vaccin moet je met een doktersvoorschrift zelf halen in de apotheek en thuis koel bewaren (tussen 2 en 8°C). Het vaccin mag niet ingevroren worden.
  5. Twee of 3 dosissen afhankelijk van het merk.
  6. 1 ste jaar secundair onderwijs. 2 dosissen met een interval van 6 maanden (minimum 5 maanden).
  7. Extra dosis bij zwangerschapsduur van minder dan 37 weken of geboortegewicht lager dan 2,500 kg.
  8. Op 13 maanden i.p.v. 15 maanden bij zwangerschapsduur van minder dan 37 weken of geboortegewicht lager dan 2,500 kg.

Andere vaccinaties die mogelijk zijn

Vaccinatie tegen Meningokokken B en A,C,W,Y.

Invasieve meningokokkeninfecties kunnen door verschillende serogroepen (hoofdzakelijk A, B, C, W135, X en Y) veroorzaakt worden. Kinderen jonger dan 5 jaar en adolescenten (15-19 jaar) vertegenwoordigen respectievelijk 39 % en 13 % van alle gevallen van Meningokok B-infecties. Invasieve meningokokkeninfecties zijn hoofdzakelijk meningitis (50 %) en bloedvergiftiging (35-40 %). De meest ernstige vorm kan in enkele uren tot de dood leiden. De patiënten die overleven hebben 10 à 20 % kans op blijvende restletsels.

Het vaccin tegen meningokokken type C zit in het basisvaccinatieschema en wordt toegediend op 15 maand.

Er bestaat ook een vaccin tegen meningokokken type B, maar dat zit niet in het vaccinatieschema van Kind en Gezin. Het kost +- 87 euro en wordt niet terugbetaald . Informeer wel bij uw mutualiteit voor eventuele tussenkomst in de kostprijs. Bij opstart na de leeftijd van 5 maanden zijn er 3 dosissen nodig. Bij opstart na de leeftijd van 2 jaar zijn er 2 dosissen nodig.
Er bestaat ook een vaccin tegen Meningokokken A,C,W en Y. Dit vaccin wordt terugbetaald. Bij opstart na de leeftijd van 1 jaar is er een eenmalige toediening nodig.

Vaccinatie tegen Varicella ( windpokken)

Windpokken is een typische kinderziekte die meestal zonder verwikkelingen verloopt. Soms zijn er wel complicaties, zoals bacteriële bijbesmetting op de letsels, longontsteking of ontsteking van het hersenweefsel. Na genezing ben je levenslang tegen windpokken beschermd, maar het blijft sluimerend aanwezig in je lichaam. Als het virus weer actief wordt, krijg je zona (gordelroos).

Er bestaat een vaccin tegen de windpokken dat kan toegediend worden vanaf de leeftijd van 12 maanden. De prijs per dosis bedraagt +- 50 euro. Er zijn 2 dosissen nodig met minstens 1 maand tussen. Het vaccin tegen Varicella wordt niet terugbetaald. Informeer wel bij uw mutualiteit voor eventuele tussenkomst in de kostprijs.

Vaccinatie tegen Influenza (griep)

Het griepvaccin wordt aangeraden voor oudere mensen en zwangere vrouwen, maar ook voor kinderen ouder dan 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening (ook indien gestabiliseerd) van longen, hart, lever, nieren, aan metabole of neuromusculaire aandoeningen, aan immuniteitsstoornissen. Deze personen zijn vaak extra vatbaar voor infecties en bij hen kunnen ook vaker verwikkelingen voorkomen.

Omdat het griepvirus elk jaar verandert, moet het vaccin jaarlijks toegediend worden in de maanden oktober tot december. De prijs van het vaccin is ongeveer 12 euro.

Reisvaccinaties

Wend je tot je arts en/of raadpleeg de website van het Instituut van tropische geneeskunde.

Kinderen en vaccinatie (2025)

FAQs

Wat gebeurd er als je je kind niet vaccineert? ›

Kinderen krijgen een vaccinatie tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Ze krijgen de vaccinatie op de leeftijd wanneer de vaccinatie ze het beste beschermd tegen de infectieziekten. Heeft u nooit een vaccinatie gekregen? Dan heeft u een verhoogde kans om ziek te worden.

Wat is het nadeel als sommige kinderen niet zijn ingeënt? ›

Je kind kan daardoor in het ziekenhuis belanden, blijvende beperkingen krijgen of soms zelfs overlijden. Als veel kinderen zijn ingeënt, een vaccinatiegraad van 95%, treedt er 'groepsbescherming' op. Dat betekent dat jonge kinderen die (nog) niet gevaccineerd zijn, ook zijn beschermd.

Welke vaccinaties verplicht voor kinderen? ›

Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.

Vanaf welke leeftijd krijgen kinderen injecties? ›

Het is belangrijk dat uw baby op de juiste leeftijd de inentingen krijgt; de eerste vaccinaties worden aangeboden vanaf de leeftijd van 8 weken . Ze krijgen verdere doses van deze immunisaties aangeboden als ze 12 weken en 16 weken oud zijn. Andere vaccinaties worden aangeboden: tussen de leeftijd van 12 en 13 maanden.

Welke vaccinaties zijn levenslang? ›

Dat is de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio. Hierna is het kind zeer waarschijnlijk levenslang beschermd tegen polio, en 10 jaar tegen difterie en tetanus. Om er zeker van te zijn dat je goed beschermd bent, is het verstandig om elke 10 jaar een herhaalprik te halen tegen difterie en tetanus.

Wat gebeurt er als u uw kind niet vaccineert? ›

Kinderen die niet zijn gevaccineerd , kunnen op scholen en in de gemeenschap ziekten overbrengen die door vaccinatie kunnen worden voorkomen . Niet-gevaccineerde kinderen kunnen baby's infecteren die te jong zijn om volledig te worden geïmmuniseerd. Niet-gevaccineerde kinderen kunnen mensen van elke leeftijd besmetten die om medische redenen niet kunnen worden geïmmuniseerd.

Waarom minder kinderen gevaccineerd? ›

De coronapandemie is een van de redenen voor het gestegen wantrouwen tegen inentingen. Uit peilingen blijkt dat sommige jonge ouders sindsdien wat minder positief denken over vaccinaties, zegt het RIVM. Vooral in sommige grote steden lijkt een groep ongevaccineerden te ontstaan.

Waarom je baby wel of niet vaccineren? ›

Ze beschermen je kind tegen ernstige complicaties bij infectieziekten. Door vaccinaties komen sommige infectieziekten, zoals polio en difterie, nog maar amper voor. Bij een hoge vaccinatiegraad (95%) treedt 'groepsbescherming' op.

Kan ik mijn kind later nog laten vaccineren? ›

Afspraak maken voor inhalen vaccinatie

Moet u door omstandigheden de vaccinatie van uw kind uitstellen? Neem dan direct contact op met het consultatiebureau in uw regio. Maak een afspraak om de vaccinatie later in te halen.

Is vaccineren verplicht bij kinderen? ›

De poliovaccinatie is de enige verplichte vaccinatie voor kinderen.

Kan ik mijn kind alsnog laten vaccineren? ›

Heb je eerder besloten om niet te vaccineren en wil je nu alsnog de vaccinatie halen? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de JGZ in jouw regio. Er wordt dan gekeken welke vaccinaties nog nodig zijn en hoe je die het beste kunt inhalen.

Wat als ik mijn kind niet Vaccineer? ›

Zelfs ongevaccineerde, kwetsbare groepen (zoals pasgeborenen of mensen die geen vaccinaties kunnen krijgen) hebben dan een erg kleine kans om de ziekte op te lopen. Maar hiervoor moet wel de meerderheid van de bevolking zijn ingeënt. Je beschermt je kind tegen een mogelijke dood door een infectieziekte.

Waarom niet vaccineren tegen mazelen? ›

Volgens een woordvoerder is de grens van veertien maanden gekozen, omdat kinderen dan zo goed en lang mogelijk beschermd zijn tegen het virus. Als een kind eerder wordt gevaccineerd, is het kind op de korte én langere termijn minder goed beschermd tegen de mazelen.

Hoeveel kinderen zijn er al gevaccineerd? ›

Vanaf juni vorig jaar kunnen de ruim 1,1 miljoen Nederlandse kinderen tussen de 12- en 18 jaar zich laten vaccineren. Inmiddels is tweederde van hen volledig gevaccineerd. Dat percentage ligt lager dan bij volwassenen.

Hoe zie ik welke vaccinaties Mijn kind heeft gehad? ›

Het overzicht van je reizigersvaccinaties vind je in het gele vaccinatieboekje. Dit boekje is verkrijgbaar bij o.a. de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst).

Welke vaccinatie vanaf 65 jaar? ›

Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden. In deze link vindt u de bijbehorende kamerbrief.

Welke vaccinaties kreeg je vroeger als kind? ›

Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6180

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.