Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (2024)

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (1)

Brian Van Hinthum

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (2)

'); }

Inmiddels beschikken we met races in Las Vegas, Miami en Austin over maar liefst drie races op Amerikaans grondgebied. Er is daarbij echter geen plek meer voor de Indianapolis Motor Speedway, een van de bijzondere Grands Prix uit de geschiedenis van de Formule 1. We duiken in het verhaal van dit roemruchte circuit.

Het ovale circuit heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken als één van de drie onderdelen van de 'Triple Crown of Motorsport', de Indy 500. De Amerikaanse race, die in Indianapolis verreden wordt over een afstand van 500 mijl, wordt nog elk jaar gereden in de staat Indiana. Afgelopen jaar werd de roemruchte rit gewonnen door Josef Newgarden uit de Verenigde Staten.

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (3)

Formule 1 in Indianapolis

Wat niet iedereen weet, is dat ook het Formule 1-circus een tijdje neerstreek op de welbekende oval. In eerste instantie werd de Indy 500 opgenomen in het wereldkampioenschap Formule 1, toen de koningsklasse in 1950 opgericht werd. Opmerkelijk genoeg namen coureurs echter zelden de moeite om af te reizen richting de Verenigde Staten. Reden: men reed zijn races voornamelijk in Europa tijdens de beginjaren van de Formule 1 en dus voelden coureurs er weinig voor om de Indy 500 te gaan rijden in Indianapolis. De race stond dan wel op het programma, maar een officiële Grand Prix werd het nooit genoemd.

'); }

Terugkeer in 2000

Begin van dit millennium besloot men met de koningsklasse terug te keren op het roemruchte circuit. Aanvankelijk leek de eerste Grand Prix van Indianapolis een succes: ruim 250.000 bezoekers zagen Michael Schumacher zegevieren op het aangepaste circuit. De coureurs reden een deel van het ovale circuit én een deel van een speciaal aangelegd binnencircuit binnen het ovale gedeelte. Vervolgens wonnen achtereenvolgens Mika Hakkinen, Rubens Barrichello en tweemaal Schumacher, totdat het finaal misging in Hoosier State.

Roemruchte weekend van 2005

Veel van de oudere Formule 1-fans herinneren het wellicht nog als de dag van gisteren. De kalender toont 17 juni 2005 en men maakt zich op voor een zesde editie van de Grand Prix van de Verenigde Staten. Tijdens de tweede vrije training ging het al volledig mis. Destijds was er een hevige bandenoorlog gaande tussen Michelin en Bridgestone. Teams die reden op de Michelin-band bleken in de problemen te zitten, want de band hield het op de hogesnelheidsbaan maar een paar ronden uit. Op de vrijdag ging het al direct mis: Ralf Schumacher crashte met zijn Toyota op een identieke manier aan dat jaar ervoor in de muur en er laaide veel discussie op.

Een rel was geboren en er volgde veel gekibbel over en weer tussen de teams. Op zaterdag reed Jarno Trulli in zijn Toyota naar pole position. "De banden blijven een groot probleem voor de race, dus ik hoop dat we het snel kunnen oplossen. Hopelijk komen we straks meer te weten", sprak de Italiaan. Die oplossing kwam er niet. Veel Michelin-teams klaagden en wilden een oplossing, maar de teams op Bridgestone-banden (Ferrari, Jordan en Minardi), weigerden mee te werken waardoor onderhandelingen in een impasse belanden. Kleintjes Jordan en Minardi zagen hun kans schoon op punten, terwijl Ferrari dacht aan een vrije een-twee.

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (4)

Eén van de opmerkelijkste races uit F1-historie

En zo geschiedde een van de meest memorabele en vreemde races uit de geschiedenis van de Formule 1. Alle coureurs reden gewoon keurig hun opwarmronde en er leek niks aan de hand, totdat ineens vlak voor de start alle Michelin-teams de pitstraat indoken. Dit tot grote onvrede van alle aanwezige fans. De start is het bekijken waard op YouTube, waar slechts zes rijders vertrekken voor de Grand Prix. Uiteindelijk is het Schumacher die de omstreden race op zijn conto schrijft, voor teamgenoot Rubens Barrichello en de Portugees Tiago Monteiro. Christijan Albers reed ook mee in de roemruchte race en werd vijfde in Indiana.

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (5)

De wanvertoning rond de bandenoorlog betekende uiteindelijk het verdwijnen van de kalender voor de race. In 2006 en 2007 werd er dan nog wel gereden, daarna was het mooi geweest. "Na verschillende gesprekken zijn Bernie Ecclestone en ik het niet eens geworden over hoe we de Formule 1 voor de nabije toekomst voor Indianapolis kunnen behouden. We hebben wel afgesproken dat we de deur op een kier laten voor een terugkeer van de race", sprak circuitbaas Tony George destijds. Inmiddels rijden we in 2023 maar liefst drie Grands Prix in de Verenigde Staten, maar lijkt een terugkeer op de Indianapolis Motor Speedway er niet meer te komen.

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (6)
Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (7)

'); }

Indianapolis Motor Speedway: het verhaal van een opmerkelijke Grand Prix (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6187

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.